Wat zullen de buren wel niet denken?

Steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid verblijven niet in een instelling maar wonen zelfstandig (met begeleiding) in de wijk. Het kan uw directe buurman of buurvrouw zijn of u komt ze tegen in de wijk. Hoe gaat u hier als buurman of buurvrouw mee om? Er bestaan namelijk veel vooroordelen over mensen met een psychische kwetsbaarheid. Lees hier wat u zelf kunt doen in uw buurt.

Wat is een psychische kwetsbaarheid?
Een psychische kwetsbaarheid wordt gekenmerkt door bijzondere ervaringen en gedrag. Denk bijvoorbeeld aan borderline, depressie, angststoornis of autisme. Een psychische kwetsbaarheid treft bijna de helft van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven. Toch rust hierop nog een groot taboe. Ook is discriminatie aan de orde en bestaan er veel vooroordelen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat iemand met een psychische kwetsbaarheid altijd raar gedrag vertoont of gevaarlijk is. Dat is niet altijd zo. Wanneer mensen zelfstandig gaan wonen biedt de gemeente goede ondersteuning. Voor wie zelfstandig wonen niet haalbaar is, blijft beschermd wonen beschikbaar.

In de wijk
Het helpt bij het herstel wanneer iemand zich welkom voelt in de wijk en zoveel mogelijk meedoet in de maatschappij. Buurtbewoners kunnen daar ook een rol in spelen. Bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan. Daarom laten wij voorbeelden zien en geven we tips hoe u hier als buren mee om kunt gaan.

Dit is een initiatief van Beschermd Thuis. Hierin werken verschillende partners in de regio Oost Veluwe samen om de ondersteuning in de wijk goed te organiseren. Meer weten? Kijk op:

Meer weten? Kijk op www.apeldoorn.nl/beschermdthuis

Wat kunt u doen?

Heeft iemand in uw buurt een psychische kwetsbaarheid? Dat kan vragen bij u oproepen. Misschien wilt u graag helpen, maar weet u niet hoe. Of durft u geen vragen te stellen, bijvoorbeeld uit angst om iemand te belasten. Toch is een open gesprek veel waard. Hieronder staan suggesties hoe je een open gesprek kunt aanpakken.

> Lees meer

“Hier in het gebouw letten we allemaal op elkaar”

Leo Bronkhorst (70) ontmoette zijn nieuwe buurman Henk Oving (60) ruim een jaar geleden voor het eerst in de ruimte bij de kelderboxen van hun gezamenlijke appartementencomplex in Apeldoorn. Wat Leo toen nog niet wist is dat Henk er vanwege een alcoholverslaving, een intensief behandeltraject op had zitten. De verhuizing naar een eigen appartement betrof voor Henk dan ook een grote stap op de weg naar een zelfstandig leven in de maatschappij.

> Lees meer

In gesprek met

Andy van der Meijde en Lianne Ploemen gingen samen in gesprek over vooroordelen en het hebben van een buurman die af en toe misschien wat ander gedrag vertoont.

> Bekijk hier de video

“Iedereen kan begrip voor een ander tonen”

Gerard van Wijhe (51) en Ramon Kassim (65) kennen elkaar inmiddels zo’n vijfentwintig jaar. “Op een avond belde Ramon gewoon aan”, herinnert Gerard zich. “Hij was op zoek naar leden voor de nieuw op te richten buurtcommissie. Nou dat vond ik wel interessant en zo is het gaan rollen.” Inmiddels zijn de buurmannen dikke maatjes en komen ze regelmatig bij elkaar over de vloer.

> Lees meer

Bij u in de buurt

De komende tijd zijn we aanwezig op verschillende plekken en evenementen om het gesprek over psychische kwetsbaarheid aan te gaan met u. Een overzicht daarvan vindt u hieronder.

  • 15 september 2018
    50-jarig bestaan van De Kap
  • 22 september 2018
    Social Run – stop Apeldoorn (onder voorbehoud)
  • 10 oktober 2018
    Dag van de Psychische Gezondheid (onder voorbehoud)

Bekijk de foto’s van onze acties bij u in de buurt op de Facebookpagina van De Bagagedrager

Deze lijst wordt continu aangevuld met nieuwe data, dus houd de website in de gaten!