Wat een kopje soep kan doen!

De een heeft al veertig jaar een eetstoornis, de ander is kok. Annie en Shirin hebben een bijzondere band en zien elkaar elke dag bij Ontmoet&Co.

Alle gesprekken die ik voer met mijn hulpverleners, wegen niet op tegen het kopje soep dat ik dagelijks van Shirin krijg”, vertelt Annie glunderend. “Ze is heel lief voor mij en ze helpt mij er bovenop als ik verdrietig ben.” Annie bezoekt Ontmoet&Co dagelijks voor activiteiten en om gezellig koffie te drinken. Shirin kookt er elke dag een pan verse soep voor alle vrijwilligers en bezoekers. Een bakje met die heerlijke soep krijgt Annie standaard mee.

Anorexia
Annie had het vroeger moeilijk thuis, met een dominante zus en een strenge vader. Ze cijferde zich volledig weg. De anorexia sloop er langzaam in en uiteindelijk belandde ze in de psychiatrie. Annie’s vader overleed elf jaar geleden. Met haar moeder had ze daarna nog zes jaar lang een fijne tijd. “Dat waren de mooiste jaren van mijn leven. We genoten samen van vakanties. Sinds het overlijden van mijn moeder sta ik er alleen voor. Eigenlijk heb ik ook geen zus meer. Die heeft meer kapot gemaakt dan goed gedaan.” Bij Ontmoet&Co heeft Annie fijne mensen leren kennen waaronder de kok Shirin.

Gevlucht uit Iran,
Shirin ontvluchtte Iran en vond een veilig thuis in Apeldoorn. Ze was in eigen land een beroemde kok. “Ik had een dagelijks kookprogramma op de nationale televisie”, vertelt ze met gepaste trots. Alles veranderde toen ze als bekende persoonlijkheid kritiek had op het dragen van een hoofddoek. “Veel mensen in Iran zijn boos op mij. Daarom moest ik vluchten”, vertelt Shirin die blij is kok te kunnen zijn bij Ontmoet&Co. “De mensen zijn hier zó lief voor mij! En Annie leert mij elke dag weer een nieuw Nederlands woord.”

Compliment
Shirin liet haar man en vijf kinderen achter en vluchtte naar Nederland. Onlangs is Shirins fiets gestolen. Maar binnenkort kan ze een nieuwe kopen. “Annie heeft mij opgegeven voor het mantelzorg-compliment. Omdat ik altijd verse soep voor haar maak. Ik krijg 200 euro als mantelzorg-compliment en daar ga ik een nieuwe fiets voor kopen!”

 

Ook jij kunt het verschil maken. Gewoon bij jou in de buurt. Als mantelzorger, vrijwilliger, vriend of buurtbewoner. Help een ander. Dan hebben we het in Apeldoorn samen goed voor elkaar.