Jelle is happy in de creatieve groep van Daniëlle

Jelle en Daniëlle zien elkaar elke vrijdag bij Creatieve Handen. Ze hebben een speciale band met elkaar, legt Daniëlle uit. “Als we elkaar zien, geef ik hem altijd een high-five. Dan weet Jelle dat ik hem heb gezien, dat is belangrijk voor hem.”

Jelle is één van de trouwe bezoekers van Creatieve Handen in De Matenhof. Elke vrijdag komt hij er samen met andere Apeldoorners om spelletjes te spelen of te knutselen. “Ik kom er al bijna twee jaar”, vertelt de enthousiasteling. Jelle heeft een verstandelijke beperking en PDD-NOS; een vorm van autisme. Daniëlle is ambulant gezinsbegeleider bij ’s Heerenloo.

Samen lachen
“Toen ik hier voor het eerst kwam, ben ik gewoon in een hoekje gaan zitten en wilde ik nog niet zoveel doen”, vertelt Jelle. “De week erna kwam ik niet uit een vouwwerkje. Daniëlle kwam toen naar mij toe en heeft mij geholpen. Zij zette de eerste stap om samen te knutselen. Sindsdien hebben we een klik. We kunnen ook heel goed samen lachen”, grinnikt Jelle.

Zijn wie je bent
“Het is superknap van Jelle dat hij nu in zo’n groep functioneert”, weet Daniëlle. Zij begeleidt hem bij Creatieve Handen. “Jelle wil graag knutselen, spelletjes doen en mensen leren kennen. Het is voor hem moeilijk om vrienden te maken en in een groep te zitten. Gelukkig kan hij hier zijn wie hij is. Diverse jongeren die hier zitten hadden 1-op-1 begeleiding. Nu zitten ze hier met twee begeleiders en vrijwilligers op de hele groep, dat werkt fantastisch.”

Wandelen
Jelle heeft nog wel een beetje 1-op-1 begeleiding nodig. Die krijgt hij van ambulant begeleidster Jolanda, die het gehele gezin begeleidt. “Met haar ga ik wandelen. Dan kan ik vertellen over thuis. Mijn ouders hebben trouwens ook regelmatig gesprekken met haar.”

Junior burgemeester
Jelle had onlangs een gesprek met de burgemeester en de wethouder. Hij vertelde daar wat Creatieve Handen is en waarom het zo belangrijk voor hem is. “Aan het einde van de dag was ik junior burgemeester geworden. Ik kreeg zelfs een button. En sinds die dag draag ik pantalons, want dat doet de echte burgemeester ook.”

 

Ook jij kunt het verschil maken. Gewoon bij jou in de buurt. Als mantelzorger, vrijwilliger, vriend of buurtbewoner. Help een ander. Dan hebben we het in Apeldoorn samen goed voor elkaar.