“Wat zou ik graag nog meer kinderen helpen”

Pleegouder Jeannette Schenk: “Natuurlijk wil ik mijn ervaring delen, want als ik ergens enthousiast van word dan is het wel pleegzorg!
Nu is het helaas niet zo dat we veel pleegkinderen helpen. We hebben MAAR één pleegkind opgenomen in ons gezin. Zo ervaar ik het ook; MAAR één. Wat zou ik graag meer kinderen helpen. Echter als ik naar mijn leven kijk, valt dat helaas niet in te passen.

Pleegzorg: niet alleen het opvoeden van een kind
Wij zijn een gezin: vader, moeder en drie eigen kinderen; twee zonen van 19 en 15, een dochter van 17 en een heerlijke pleegzoon van 9 jaar. Naast dit gezin stop ik nog wat tijd en energie in ons eigen bedrijf waar ik tuinen ontwerp. Ik heb ontdekt dat pleegzorg niet alleen het opvoeden van het kind is. Dit werd ons ook al duidelijk gemaakt bij de stapcursus. Bezoeken aan moeder, oma, broertje vragen ook tijd. Ook hebben pleegkinderen eigenlijk altijd wel wat extra bagage. Met als resultaat dat je van hulpverlener naar zorgverlener gaat.

Pleegouder
De andere kant hiervan is dat dit ook weer energie kan geven. Moeder die gezellig met haar zoon bij mij aan de keukentafel zit om samen met hem een krans voor de vogeltjes te maken. Of gezellig met ‘de dames’ om tafel om de volgende doelen voor onze pleegzoon te stellen. ‘De dames’ zijn voor mij de pleegzorgwerker, voogd, juffen, maatschappelijk werker en de begeleider van de B.S.O.

Trots & genieten
Mijn hart zegt dat ik graag meer pleegkinderen zou willen helpen. Want wat was ik laatst trots toen hij zijn angst overwon en deelnam aan wedstrijd zwemmen. Je zag zijn zelfvertrouwen groeien. En wat lekker als je hem hoort neuriën wanneer hij weer een of andere technisch ding in elkaar bouwt op zijn kamertje: zijn eigen plek, die hij alweer 7 jaar heeft in ons gezin. Hij hoort bij ons! Dat was al direct vanaf het begin zo. Zonder hem op vakantie is geen optie, al gaat het maar om twee dagen. Vorig jaar is hij voor het eerst een week op kamp geweest; toen vonden alle gezinsleden na een paar dagen dat hij wel weer thuis mocht komen!

Ja, we genieten enorm van zijn groei en ontwikkeling en het feit dat wij een veilig thuis voor hem mogen zijn. We hopen dat hij tot zijn 18e bij ons wil blijven. En tot die tijd gaan we heerlijk van moeder naar pleegzorgwerker, naar zorgverlener, etc.

En soms denk ik; kom op jongens, allemaal één pleegkind, dat moet toch te doen zijn? Want er zijn er nog zoveel die het verdienen om…”

 

Meer weten naar aanleiding van dit verhaal:

> www.pactum.org

 

Ook jij kunt het verschil maken. Gewoon bij jou in de buurt. Als steun- of pleeggezin of gezinshuis zet je je in voor Apeldoornse kinderen en hun ouders. Help een ander. Dan hebben we het in Apeldoorn samen goed voor elkaar.

Informatieavond
maandag 12 november 2018

Voel jij ervoor om in jouw huis, binnen jouw gezin een kind een stabiele leefsituatie, warmte en veiligheid bieden? Wil je van ervaren pleeg-, steun- en gezinshuisouders horen wat hun ervaringen zijn? En ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Je bent van harte welkom op onze informatieavond op maandag 12 november 2018 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De locatie van deze bijeenkomst wordt later bekendgemaakt.

Meld je aan via e-mail: inhuis@apeldoorn.nl.

Vermeld in je mail in welke gezinsvorm je geïnteresseerd bent (pleeggezin, steungezin of gezinshuis).