Rudie en Ditte geven steuntje in de rug

"Wij zijn een echtpaar van midden 50, we hebben twee volwassen kinderen met aanhang en één kleindochter. De kinderen wonen niet meer thuis. Eind 2015 hebben wij gereageerd op een artikel waarin gevraagd werd naar steungezinnen.

We wilden ervoor gaan
Bij ons werd de vraag neergelegd of wij plek hadden voor een jongen van bijna 18, voor inwonend. Zeven dagen in de week, 24 uur per dag. Dit was wel even iets anders als voor een dag in de week, wat als voorbeeld was gegeven. Na overleg met de rest van ons gezin, hebben we besloten dat we dit wel wilden gaan doen. De jongen is eerst met zijn moeder en zorgverlener bij ons op bezoek geweest voor een kennismaking. We kregen beiden één week bedenktijd. Beiden wilden hier voor gaan.

Voorbereiden op zelfstandig wonen
Onze taak was om de jongen voor te bereiden op zelfstandig wonen. Dus de praktische zaken leren. Zoals wassen, koken, schoonmaken, financiën, e.d. De jongen kwam in januari 2016 bij ons in huis. Met hem kregen we af en toe ook zijn zusjes en broertje over de vloer met hun moeder. Zowel de jongen als wij hadden regelmatig gesprekken met zijn zorgverlener. De jongen is in mei 2017 bij ons vertrokken en woont nu zelfstandig op kamers.

Nog een aanvraag
In diezelfde periode, begin 2016, kregen we nog een aanvraag voor een andere jongen van 13 jaar. Hij is enig kind en woont bij zijn moeder. De vraag voor deze jongen was één dag per week. Hier volgde eerst weer een kennismaking gesprek bij ons thuis, de jongen kwam samen met zijn moeder en Bianca van InHuis. Weer kregen we beiden ongeveer één week bedenktijd.

Samen ‘bouncen’
We zijn begonnen met de woensdagmiddag tot na het avond eten. ‘s Middags gingen hij en mijn man dan leuke dingen doen. Rudie, mijn man, nam dit voor zijn rekening, omdat ik op de woensdagen werk. Ze gingen bijvoorbeeld boodschappen doen en eten koken, de hond uitlaten, de natuur in en hij wilde heel graag gaan ‘bouncen’ (over heel veel trampolines springen). Rudie is daar met hem voor een eerste keer mee naar toe gegaan, dit was een groot succes, want nu gaat hij er af en toe alleen naartoe. Inmiddels is hij 15 jaar geworden en komt hij nu op de vrijdagmiddag.

Met het hele gezin
Het hele gezin is hierbij betrokken. Tijdens vakanties doen we wat extra’s. We zijn een keer met z’n allen gaan schaatsen, naar de zandverstuiving in Kootwijk geweest, we hebben een middag een huifkar gehuurd en ‘s zomers gezellig bij ons in de tuin gebarbecued. Het is aan jezelf in hoeverre je de rest van de familie van het kind erbij betrekt. Hier krijg je namelijk wel mee te maken. Wij hebben de keus gemaakt om ons te richten tot het kind. Bij de kinderen die een extra steuntje nodig hebben, speelt er meestal wel wat in het gezin, is onze ervaring.

Fijn om dat steuntje in de rug te zijn
We hebben nu ongeveer twee keer een evaluatie gehad met Bianca over hoe het gaat. Het is mooi om te zien hoe deze jongen met hele kleine stapjes zich verder ontwikkelt en wij dat “steuntje” voor hem en zijn moeder kunnen zijn. Het belangrijkste voor ons is, is dat het kind het naar zijn zin heeft. Bianca en Ineke van InHuis zijn twee hele prettige en gezellige coördinatoren van het project. Ze houden je op de hoogte van alles wat te maken heeft met InHuis. Bijvoorbeeld de thema-avonden, deze worden prima verzorgd en je kunt altijd bij ze terecht voor vragen, die ze dan ook altijd beantwoorden.”

Kijk voor meer informatie over steungezinnen op onderstaande websites:

> www.stimenz.nl

> www.humanitas.nl/afdeling/apeldoorn

 

Ook jij kunt het verschil maken. Gewoon bij jou in de buurt. Als steun- of pleeggezin of gezinshuis zet je je in voor Apeldoornse kinderen en hun ouders. Help een ander. Dan hebben we het in Apeldoorn samen goed voor elkaar.

Informatieavond
maandag 12 november 2018

Voel jij ervoor om in jouw huis, binnen jouw gezin een kind een stabiele leefsituatie, warmte en veiligheid bieden? Wil je van ervaren pleeg-, steun- en gezinshuisouders horen wat hun ervaringen zijn? En ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Je bent van harte welkom op onze informatieavond op maandag 12 november 2018 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De locatie van deze bijeenkomst wordt later bekendgemaakt.

Meld je aan via e-mail: inhuis@apeldoorn.nl.

Vermeld in je mail in welke gezinsvorm je geïnteresseerd bent (pleeggezin, steungezin of gezinshuis).