“Ik wil ze de wereld laten zien”

“Iedereen die hier komt wonen kiest een eigen kleur en inrichting voor zijn kamer”, vertelt gezinshuis-ondernemer Mascha de Vries (42). “En ze mogen allemaal een eigen huisdier, want dan heb je altijd een reden om terug naar huis te gaan.” Naast zes pubers (“Twee van ons zelf en vier te gast.”) wonen er in Gezinshuis Ugchelen dus ook nog zes konijnen, twee vissen, drie hamsters èn een ondeugende hond die naar de naam Soof luistert.

Zelfstandig ondernemer
Het grote verschil met een pleeggezin is dat het managen van een gezinshuis een betaalde baan/onderneming betreft en er een professioneel behandeltraject plaatsvindt. “Wij zijn gewoon zelfstandig ondernemers die een toko draaiend moeten houden”, weet Mark de Vries (42) die samen met zijn vrouw Mascha nu een jaar Gezinshuis Ugchelen runt. “Naast de zorg voor de kinderen, regel ik ook alles wat er bij de zakelijke kant van het gezinshuis komt kijken.”

Hard nodig
Voor Mascha, die voorheen als vertrouwenspersoon bij Jeugdzorg werkte, was de stap om zelf een gezinshuis te beginnen niet heel groot. Ze beschikte over de juiste papieren maar zag bovenal hoe hard deze vorm van begeleiding en behandeling nodig is. Voor Mark lag het als vertegenwoordiger niet echt voor de hand om een onderneming als deze te beginnen. Echter toen hij in korte tijd tweemaal zijn baan kwijtraakte is hij zich, aangestoken door Mascha’s enthousiasme, gaan verdiepen in de mogelijkheden die een gezinshuis hem en het gezin te bieden heeft. Het beeld en de plannen voor een eigen gezinshuis werd daardoor ook voor Mark steeds realistischer.

Puppy
Na een flinke verbouwing van het bestaande woonhuis verwelkomden ze in de eerste vier maanden van vorig jaar vier nieuwe bewoners tussen de 11 de 14 jaar. “Velen verklaarden ons voor gek toen we bedachten dat het leuk was om gelijk ook een puppy in huis te nemen”, herinnert Mascha zich. Echter de komst van Soof bleek een gouden zet. Als nieuw lid van het gezin voelt iedereen zich betrokken en verbonden met deugniet Soof. En net als de andere nieuwkomers verovert Soof al gauw een plekje binnen het gezin.

Sociaal netwerk
“Toen wij bij andere gezinshuizen gingen kijken viel het ons op dat de gezinnen een (h)echte eenheid vormen”, vertelt Mark. “Bij ons in huis gelden dan ook voor iedereen dezelfde regels. En draaien onze eigen kinderen (15 en 16 jaar) dus ook mee in het dagritme en het klusjesrooster.”
Omdat het de meeste gezinshuiskinderen in de eerste zes jaar van hun leven ontbrak aan veiligheid en vertrouwen om zich te kunnen ontwikkelen, is regelmaat erg belangrijk. Door de strakke structuur en de duidelijke regels, weet iedereen waar hij aan toe is. “Wat wij naast school en behandeling ook heel belangrijk vinden is dat de kinderen zelf een eigen sociaal netwerk opbouwen waar ze op terug kunnen vallen”, vertelt Mascha. “Daarom zit iedereen ook op een sport en hebben de oudsten allemaal een baantje.”

Gewoon leuke dingen doen
Naast alle rompslomp die het dagelijks leven met zich meebrengt blijft er gelukkig genoeg tijd over voor leuke dingen. “Ik wil ze de wereld laten zien”, lacht Mascha. “De gezinshuiskinderen waren bijvoorbeeld nog nooit naar het strand geweest. Dat was geweldig. En we proberen nieuwe dingen zoals kamperen en uit eten gaan. Want verder dan een fastfoodketen zijn ze vaak niet geweest.” Volgens Mascha biedt opvang van beschadigde kinderen in een pleeggezin of gezinshuis de grootste kansen voor een succesvolle toekomst van de kinderen. “Op deze manier kan je ze nog zoveel mogelijk een normaal gezinsleven meegeven en daar hebben ze in de toekomst de meeste baat bij.”

Meer weten over dit gezinshuis van jeugdzorgaanbieder Lijn5? Kijk op:

> www.gezinshuisugchelen.nl

 

Ook jij kunt het verschil maken. Gewoon bij jou in de buurt. Als steun- of pleeggezin of gezinshuis zet je je in voor Apeldoornse kinderen en hun ouders. Help een ander. Dan hebben we het in Apeldoorn samen goed voor elkaar.

Informatieavond
maandag 12 november 2018

Voel jij ervoor om in jouw huis, binnen jouw gezin een kind een stabiele leefsituatie, warmte en veiligheid bieden? Wil je van ervaren pleeg-, steun- en gezinshuisouders horen wat hun ervaringen zijn? En ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Je bent van harte welkom op onze informatieavond op maandag 12 november 2018 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De locatie van deze bijeenkomst wordt later bekendgemaakt.

Meld je aan via e-mail: inhuis@apeldoorn.nl.

Vermeld in je mail in welke gezinsvorm je geïnteresseerd bent (pleeggezin, steungezin of gezinshuis).