Het verhaal van Klara

Verteld door een medewerker Jeugdzorgboeren Pactum.

“In de zomervakantie werd het team Jeugdzorgboerderijen benaderd vanwege een zestienjarig meisje, Klara. Klara verbleef al een tijdje in een pleeggezin, maar was nu erg tegendraads. Ze hield zich niet aan afspraken en bleef tot laat in de avond hangen op straat. De andere kinderen in het gezin leden zodanig onder haar gedrag, dat de pleegzorgmedewerker vreesde dat het op een uithuisplaatsing zou uitlopen. Daarom klopte men bij Pactum aan.”

Chillen
“Eerst was het zaak om te bepalen of Klara wel gemotiveerd was om een tijdje op een Jeugdzorgboerderij te wonen. Daarover ben ik in gesprek gegaan met haar en haar gezin. Klara, een bleek en mager meisje in een strakke spijkerbroek en op hakjes, had steevast haar telefoon in de hand. Ze had in eerste instantie geen zin in een verblijf op een jeugdzorgboerderij. Liever bleef ze op straat, om te ‘chillen’ met de buurtjongeren.

Toch bleek tijdens het gesprek ook dat Klara benieuwd was naar het leven op een boerderij met veel dieren. Ze hield van honden en was geïnteresseerd in andere dieren. Ik legde haar pleegouders uit dat de rust, ruimte en dieren op een jeugdzorgboerderij vaak een heilzame werking hebben op jongeren als Klara. Door te zorgen voor de dieren, leren jongeren verantwoordelijkheid te dragen. Ook bouwen we aan relaties en werken aan stabiliteit, zowel voor de jongere als voor de rest van het gezin.”

Koeien voeren
“Klara kon terecht op een Jeugdzorgboerderij in de Achterhoek, met tweehonderd koeien. Hier moest ze echt meewerken aan de verzorging van de dieren. Leuke bijkomstigheid voor haar was dat de boer een grote hond had. Na een korte kennismaking, een rondleiding over de boerderij en uitleg van haar taken, liet ik haar alleen.

Een week later ging ik op bezoek bij Klara. Samen met haar pleegouders, die natuurlijk ook erg benieuwd waren hoe het met haar ging. Toen we vroegen waar we haar konden vinden, kregen we te horen dat het meisje in de stal bezig was. En ja hoor, daar stond Klara: in een overal en met te grote laarzen aan was ze koeien aan het voeren en mest aan het scheppen. Het bleke meisje had kleur op de wangen en er lag een glimlach op haar gezicht. En haar mobieltje? Op haar kamer, zei ze, helemaal vergeten.”

Sinds haar werkvakantie komt Klara op vrije dagen en in vakanties regelmatig helpen op de Jeugdzorgboerderij.

 

Meer weten naar aanleiding van dit verhaal:

www.pactum.org

 

Ook jij kunt het verschil maken. Gewoon bij jou in de buurt. Als steun- of pleeggezin of gezinshuis zet je je in voor Apeldoornse kinderen en hun ouders. Help een ander. Dan hebben we het in Apeldoorn samen goed voor elkaar.

Informatieavond
maandag 12 november 2018

Voel jij ervoor om in jouw huis, binnen jouw gezin een kind een stabiele leefsituatie, warmte en veiligheid bieden? Wil je van ervaren pleeg-, steun- en gezinshuisouders horen wat hun ervaringen zijn? En ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Je bent van harte welkom op onze informatieavond op maandag 12 november 2018 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De locatie van deze bijeenkomst wordt later bekendgemaakt.

Meld je aan via e-mail: inhuis@apeldoorn.nl.

Vermeld in je mail in welke gezinsvorm je geïnteresseerd bent (pleeggezin, steungezin of gezinshuis).