Eén grote familie

“Wij zijn wat oudere gezinshuisouders (60+) met al een aantal jaartjes gezinshuiszorg achter de rug. Ooit begonnen we als pleegzorgouders. Dit was een bewuste keuze, maar we konden nog niet goed overzien waar dat allemaal toe zou leiden. Zelf hebben we 4 kinderen, die toen we met pleegzorg begonnen al wat ouder waren (de jongste was 11) . We meldden ons aan bij pleegzorg om te kunnen delen met gezinnen waar het niet zo lekker liep. Omdat het goed ging met onze opvang, werd er snel flink uitgebreid. Natuurlijk ook omdat we het leuk vonden, maar vooral ook omdat de vraag erg groot was en wij niet goed waren in nee zeggen.

Van pleegzorg naar gezinshuiszorg
Veel later kozen we voor gezinshuiszorg omdat de combinatie van verschillende soorten zorg niet meer op prijs werd gesteld op dat ogenblik. Het verschil met de pleegzorg, is de intensievere professionele aanpak voor opvoedproblemen die daarom vragen. In de pleegzorg mag je verwachten dat het kind zich aan jouw gezin aanpast. In de gezinshuiszorg mag men verwachten dat jij soms jouw gezin aan het kind met zijn of haar specifieke problemen aanpast. Deze vergelijking gaat niet altijd op maar is wel het basis idee.

Groot gezin
Ter bescherming van jezelf is de grens voor het verzorgen van het aantal gezinshuiskinderen bij maximaal 4 met deze indicatie gelegd. Natuurlijk is iedere situatie weer anders. Wij hebben bijvoorbeeld naast onze 4 eigen kinderen die op zichzelf wonen en ook al kinderen hebben, nu nog 4 gezinshuiskinderen en ook nog 3 pleegkinderen in huis. Ook is de grens bij 4 gezinshuiskinderen gezet om het geen instellingsgroep te laten lijken en iedereen het idee te geven in een groot gezin te wonen.

Je bent nooit alleen
Wij worden ondersteund door een gedragswetenschapper en een ambulant werker waarmee we maandelijks overleg hebben (of vaker indien nodig) voor de begeleiding van de kinderen. Zelf hebben we support door een coach en zitten we in een praat-/leergroep met andere gezinshuisouders.

Dit werk vraagt veel van je en van jouw naasten. Het lijkt vaak op koorddansen en er is uithoudingsvermogen voor nodig. Een stabiele relatie is ook erg handig. Maar je krijgt er veel voor terug en je bent nooit meer alleen.”

 

Ook jij kunt het verschil maken. Gewoon bij jou in de buurt. Als steun- of pleeggezin of gezinshuis zet je je in voor Apeldoornse kinderen en hun ouders. Help een ander. Dan hebben we het in Apeldoorn samen goed voor elkaar.

Informatieavond
maandag 12 november 2018

Voel jij ervoor om in jouw huis, binnen jouw gezin een kind een stabiele leefsituatie, warmte en veiligheid bieden? Wil je van ervaren pleeg-, steun- en gezinshuisouders horen wat hun ervaringen zijn? En ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Je bent van harte welkom op onze informatieavond op maandag 12 november 2018 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De locatie van deze bijeenkomst wordt later bekendgemaakt.

Meld je aan via e-mail: inhuis@apeldoorn.nl.

Vermeld in je mail in welke gezinsvorm je geïnteresseerd bent (pleeggezin, steungezin of gezinshuis).