Apeldoornse gezinnen hebben het samen goed voor elkaar

Ieder kind wil graag thuis opgroeien. Soms hebben ouders daarbij even een helpende hand nodig. Soms lukt het niet om de kinderen de veiligheid en geborgenheid te bieden die ze nodig hebben en is thuis wonen tijdelijk of langer niet mogelijk.

Het programma Inhuis
Gemeente Apeldoorn, Timon, Gezinshuis.com, Humanitas, Leger des Heils, CJG Apeldoorn, ’s Heerenloo, Lindenhout, Stimenz, Pactum, Lijn5 en Jeugdbescherming Gelderland werken samen aan het project Inhuis. Voor het gezamenlijk werven van nieuwe steun- en pleeggezinnen en gezinshuizen kiezen zij het campagneformat Samen goed voor elkaar.

Deze campagne werkt met ervaringsverhalen en video’s ter inspiratie. Storytelling dus. Verhalen inspireren tot nieuwe verhalen en mogelijk tot aanmelding van nieuwe gezinnen die (tijdelijk) een onderdak kunnen en willen bieden.

Informatieavond
maandag 12 november 2018

Voel jij ervoor om in jouw huis, binnen jouw gezin een kind een stabiele leefsituatie, warmte en veiligheid bieden? Wil je van ervaren pleeg-, steun- en gezinshuisouders horen wat hun ervaringen zijn? En ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Je bent van harte welkom op onze informatieavond op maandag 12 november 2018 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De locatie van deze bijeenkomst wordt later bekendgemaakt.

Meld je aan via e-mail: inhuis@apeldoorn.nl.

Vermeld in je mail in welke gezinsvorm je geïnteresseerd bent (pleeggezin, steungezin of gezinshuis).

‘Ons hart en onze deur stonden open’

Opgroeien met ouders, broers en zusjes. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar voor sommige kinderen is het dat niet. Voor die kinderen zijn er gelukkig wel alternatieven, zoals onder andere (tijdelijke) opvang in een pleeggezin of bij familie. Of co-pleegouderschap, zoals bij oma Loes en opa Peter en peetouders Chris en Tom. Hun hart en hun deur stonden wagenwijd open voor kleindochter Tessa (5). Vier co-pleegouders vertellen over hun samenwerking.

> Lees meer

Schuif maar aan

Op zoek naar inspirerende verhalen voor deze website kwamen we in contact met de familie Kats. Graag wilden zij hun ervaring als pleeggezin met ons delen. ‘Kom maar gezellig rond etenstijd. Dan eet je meteen een hapje mee’, aldus moeder Marjon. Dit kan niet anders dan weer een mooi “Samen goed voor elkaar”- verhaal opleveren.

> Lees meer

‘Je ‘echte’ ouders horen er ook bij.’

Ankili is een vlotte twintiger. Ze is net afgestudeerd en begonnen aan haar eerste baan als communicatieadviseur. Sinds haar 4e woont ze niet meer bij haar biologische ouders.

> Lees meer

Wat is een gezinshuis?

Wil je weten wat een gezinshuis is? Bekijk dit filmpje van www.gezinspiratieplein.nl waarin wordt uitgelegd wat een gezinshuis betekent voor kinderen en hoe je gezinshuisouder kunt worden.

> Bekijk hier de video

Steungezinnen gezocht

Soms speelt er zoveel in een gezin dat kinderen daarvan last krijgen. Om ouders even op adem te laten komen, willen we de helpende hand bieden. Dit kan door een kind voor een periode een dag(deel) bij een steungezin op te vangen en een leuk moment te hebben, door bijvoorbeeld samen te koken, knutselen, wandelen, naar de speeltuin te gaan. Eigenlijk gewoon meedraaien in de structuur van het steungezin.

Ook jongeren die net zelfstandig wonen kunnen soms wel een steuntje in de rug gebruiken. Even je verhaal doen, een lastige brief laten lezen of je vragen kunnen stellen. We zoeken daarom steungezinnen die zich vrijwillig willen inzetten voor bovenstaande kinderen of jongeren.

Wil je met jouw gezin een steungezin zijn? Neem dan contact op met één van de coördinatoren van InHuis. Dat kan via de mail naar: inhuis@stimenz.nl of telefonisch via 06 51 10 49 98 of 06 30 19 39 23. Of kijk voor meer informatie op de websites www.stimenz.nl en www.humanitas.nl/afdeling/apeldoorn

Het verhaal van Klara

“In de zomervakantie werd het team Jeugdzorgboerderijen benaderd vanwege een zestienjarig meisje, Klara. Klara verbleef al een tijdje in een pleeggezin, maar was nu erg tegendraads. Ze hield zich niet aan afspraken en bleef tot laat in de avond hangen op straat. De andere kinderen in het gezin leden zodanig onder haar gedrag, dat de pleegzorgmedewerker vreesde dat het op een uithuisplaatsing zou uitlopen. Daarom klopte men bij Pactum aan.”

> Lees meer

“Ik wil ze de wereld laten zien”

“Iedereen die hier komt wonen kiest een eigen kleur en inrichting voor zijn kamer”, vertelt gezinshuis-ondernemer Mascha de Vries (42). “En ze mogen allemaal een eigen huisdier, want dan heb je altijd een reden om terug naar huis te gaan.” Naast zes pubers (“Twee van ons zelf en vier te gast.”) wonen er in Gezinshuis Ugchelen dus ook nog zes konijnen, twee vissen, drie hamsters èn een ondeugende hond die naar de naam Soof luistert.

> Lees meer

We hoopten op één kindje in ons leven

“Als een kind niet terug gaat naar de ouders en niet in het eigen netwerk wordt geplaatst dan is het de bedoeling dat hij of zij altijd bij ons blijft”. Op deze manier bieden pleegouders Marije (36) en Martijn (38) in zeven jaar tijd al onderdak aan zeven verschillende kinderen. Ieder met en eigen verhaal en een eigen weg om te bewandelen. Slechts twee ervan keerden terug naar hun eigen omgeving. Je zou denken dat het huis met vijf kids nu zo langzamerhand wel vol is. “Ach, als er ooit nog verhuisd wordt dan komt er vanzelf weer een plekje vrij”, glimlacht Marije.

> Lees meer

Rudie en Ditte geven steuntje in de rug

Wij zijn een echtpaar van midden 50, we hebben twee volwassen kinderen met aanhang en één kleindochter. De kinderen wonen niet meer thuis. Eind 2015 hebben wij gereageerd op een artikel waarin gevraagd werd naar steungezinnen.

> Lees meer

“Dit kind heeft ons nodig”

Miriam (45 jaar) droomde altijd al van een groot gezin. Op haar 31ste was ze moeder van vier kinderen. Toch voelden haar man en zij dat er nog meer ruimte en liefde was voor een kind. Omdat zij altijd de wens hadden om iets te kunnen betekenen voor een kind dat niet bij zijn eigen ouders kan opgroeien, was pleegouderschap een logische keuze.

> Lees meer

Zoek jij hulp van een steungezin?

Ben je op zoek naar praktische ondersteuning voor jouw gezin? Zoek jij mensen die jouw gezin kunnen ontlasten door er voor jullie kinderen te zijn? Woon je op jezelf en zoek je een basis waar je op terug kunt vallen? Of wil je juist met jouw gezin een steungezin zijn? Neem dan contact op met één van de coördinatoren van InHuis. Dat kan via de mail naar: inhuis@stimenz.nl of telefonisch via 06 51 10 49 98 of 06 30 19 39 23. Of kijk voor meer informatie op de websites www.stimenz.nl en www.humanitas.nl/afdeling/apeldoorn

Een ervaring om nooit te vergeten

“Ik zal ons eerst kort voorstellen. Ik ben Esther, getrouwd met Eric-Jan en samen hebben we drie kinderen in de leeftijd van 11 tot 14 jaar. Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben we ons ingeschreven als steungezin en al snel was er een match voor ons. Een gezin met 6 kinderen waarvan in eerste instantie de jongsten wel wat extra aandacht konden gebruiken zodat moeder weer wat meer ruimte kreeg en letterlijk even de armen vrij had.

> Lees meer

“Wat zou ik graag nog meer kinderen helpen”

Pleegouder Jeannette Schenk: “Natuurlijk wil ik mijn ervaring delen, want als ik ergens enthousiast van word dan is het wel pleegzorg!
Nu is het helaas niet zo dat we veel pleegkinderen helpen. We hebben MAAR één pleegkind opgenomen in ons gezin. Zo ervaar ik het ook; MAAR één. Wat zou ik graag meer kinderen helpen. Echter als ik naar mijn leven kijk, valt dat helaas niet in te passen.

> Lees meer

Doe de Quickscan

Hoe geschikt ben jij als gezinsouder? Ontdek het aan de hand van zes situatieschetsen uit de dagelijkse praktijk van een gezinshuis.

Eén grote familie

“Wij zijn wat oudere gezinshuisouders (60+) met al een aantal jaartjes gezinshuiszorg achter de rug. Ooit begonnen we als pleegzorgouders. Dit was een bewuste keuze, maar we konden nog niet goed overzien waar dat allemaal toe zou leiden. Zelf hebben we 4 kinderen, die toen we met pleegzorg begonnen al wat ouder waren (de jongste was 11) . We meldden ons aan bij pleegzorg om te kunnen delen met gezinnen waar het niet zo lekker liep. Omdat het goed ging met onze opvang, werd er snel flink uitgebreid. Natuurlijk ook omdat we het leuk vonden, maar vooral ook omdat de vraag erg groot was en wij niet goed waren in nee zeggen.

> Lees meer

Dit is pleegzorg

Ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek. Met liefde en structuur. Helaas is dat voor sommige kinderen thuis niet altijd mogelijk. Voor die kinderen zoeken we pleegouders. Bekijk dan dit filmpje van pleegzorg.nl

> Bekijk hier de video

‘Pleegouder zijn verrijkt ons leven.’

Gerard en Marlies zijn al twaalf jaar actief als pleegouders. Momenteel hebben ze hun zesde pleegkind in huis. Gerard en Marlies vangen eigenlijk alleen maar pubers op, omdat ze beiden een baan hebben. “Dit houdt ons onder de mensen. Pleegouder zijn verrijkt ons leven.”

> Lees meer

“Op de kinderboerderij kwam hij los”

Petra (36) werkt als secretaresse in een verpleeghuis en heeft geen relatie. Wel een pleegzoon, Max van 8 jaar, die een paar dagen in de week bij haar is. Petra: “In het begin was het niet gemakkelijk om contact te krijgen met Max. Zaten we de hele middag met de autootjes te spelen zonder iets te zeggen. Toen we een keer samen naar de kinderboerderij gingen, kwam hij los en begon hij eindelijk te praten. Nu kletst hij me meestal de oren van het hoofd. Max is elk weekend bij mij en ook op woensdagmiddag

> Lees meer

Steun in de buurt

Met InHuis worden Apeldoornse kinderen op een laagdrempelige manier geholpen door steun- en pleeggezinnen en in gezinshuizen.

> Bekijk hier de video

Pleeggezinnen en gezinshuizen

Er zijn er situaties waarin kinderen niet meer thuis kunnen blijven wonen. Is thuis wonen tijdelijk of langer niet meer mogelijk dan zoeken we een pleeggezin of gezinshuis, waar de kinderen met vaste (professionele) opvoeders veilig kunnen opgroeien en de juiste begeleiding krijgen. In een gezin in een ‘normale’ leefomgeving, in een ‘gewoon’ huis. Het liefst in de eigen omgeving dichtbij familie, school en vriendjes.