Hermien en Emily

Hermien is autistisch en woont sinds kort op haar zelf. Een stap die ze reuze spannend vindt. “Ik heb een eigen woning. Dat vind ik heerlijk. Maar ik heb wel angst om veel alleen te zitten.” Emily en haar andere hockeyvriendinnen willen dat voorkomen en ze brengen structuur in het leven van Hermien.

Hermien is heel zelfstandig, ze kan veel zelf regelen”, legt Emily uit. “Maar ze heeft wel een bepaalde sturing nodig. Met verschillende hockeyvriendinnen regelen we bijvoorbeeld dat we Hermien ophalen voor de training of even samen eten. Anders blijft ze toch wat sneller op de bank zitten en voor zichzelf koken gaat ook niet altijd goed. Nu ze zelfstandig woont, maken we een poule van teamgenootjes waar Hermien een keer in de week voor kookt. En daarnaast nodigen we Hermien ook regelmatig uit voor leuke dingen. Ze is een van de langst spelende teamgenootjes en kan heel goed hockeyen. We hebben in ons team van alles wat. Rustige meiden, sociale of drukke mensen. Hermien is gewoon een van ons.”

Druk te hoog

Hermien wist pas toen ze volwassen werd dat ze autisme heeft. “Ik kom uit een liefdevol maar erg prestatiegericht gezin”, vertelt Hermien. “Ik had een lastige tijd op school, legde moeilijk contact. Later ging ik werken in de horeca. Daar draaide ik de ontbijt- en koffiediensten. Mijn cheffin was aardig voor me en had mij goed door. Maar toch werd daar de druk echt te hoog. De huisarts verwees mij uiteindelijk door naar GGNet. In die periode is ook mijn autisme geconstateerd.”

Begeleid wonen

Zes jaar lang woonde Hermien in Mariëndaal, een vorm van begeleid wonen. “Mijn begeleidster van GGNet heeft mij ervoor ingeschreven. Ik vond het fijn om altijd wel iemand op de gang tegen te komen, soms samen met de andere bewoners te eten of even een praatje te maken. Maar het appartementje werd wel erg klein en de nieuwkomers waren heel jong. Mijn begeleidster gaf aan dat ik er klaar voor was om zelfstandig te wonen.”

Wel even wennen

Haar nieuwe onderkomen, met drie kamers, grote ramen en uitzicht op het park vindt ze prachtig. “En toch moet ik wennen. Gelukkig heb ik nog wel ambulante begeleiding vanuit Mariëndael”. Haar huidige werk, bij Mode & Co, doet ze met veel plezier en het geeft haar structuur. Mode & Co is onderdeel van Geluk & Co van Riwis. Mode & Co bestaat uit een kledingbank (bij de kledingbank mogen mensen met weinig geld uit Apeldoorn en omgeving gratis kleding uitzoeken) en een naaiatelier ‘mode met een missie.

 

Ook jij kunt het verschil maken. Gewoon bij jou in de buurt. Als mantelzorger, vrijwilliger, vriend of buurtbewoner. Help een ander. Dan hebben we het in Apeldoorn samen goed voor elkaar.